1. Regelmatig reinigen

Het is essentieel om je matras regelmatig schoon te maken om stof, vuil en allergenen te verwijderen. Stofzuig je matras minstens eens per kwartaal met behulp van een zachte borstel of een speciale matraszuigmond om de levensduur te verlengen en allergische reacties te verminderen.

Naast regelmatig stofzuigen is het ook belangrijk om je matras af en toe grondig te reinigen. Let op: zeep is namelijk schadelijk voor je matras. Een vlek uit je matras halen doe je best door lauw water en azijn te deppen op de vlek. Maak je matras zeker niet te nat, want vocht trekt in je matras en kan voor schimmelvorming zorgen. Zorg ervoor dat de matras zeker volledig droog is voordat je er weer op slaapt. Vermijd agressieve chemicaliën en bleekmiddelen, omdat deze de stof van de matras kunnen beschadigen.

Nog niet tevreden? Dan doe je beroep op een professionele matrassenreiniger.

2. Gebruik een matrasbeschermer

Een matrasbeschermer vormt een extra laag tussen jou en je matras, waardoor deze beschermd wordt tegen morsen, vlekken en bacteriën. Kies voor een waterdichte matrasbeschermer om je matras te beschermen tegen vocht en schimmelvorming.

3. Draai en keer je matras

Om slijtage gelijkmatig te verdelen, is het raadzaam om je matras regelmatig te draaien en te keren. Dit helpt voorkomen dat bepaalde delen van het matras sneller verslijten dan andere en verlengt zo de levensduur van je matras. Let op: niet elke matras kan je ondersteboven draaien. Kijk dus zeker goed na of je matras uit dezelfde onder- en bovenlaag bestaat. Is dat niet het geval? Dan draai je elke 3 maanden het hoofd- en voeteinde om.

4. Laat je matras ademen

Af en toe je matras laten luchten kan helpen om vocht en geuren te verwijderen. Haal de beddengoed eraf en laat je matras een paar uur blootstellen aan frisse lucht en zonlicht. Dat helpt ook bij het doden van bacteriën en mijten.

5. Vermijd te veel vocht 

Voorkom dat je matras te vochtig wordt, omdat vocht kan leiden tot schimmelvorming en een onaangename geur. Als je per ongeluk vocht op je matras morst, dep het dan onmiddellijk droog met een handdoek en laat het vervolgens volledig drogen voordat je er weer op slaapt.

6. Controleer op slijtage

Houd je matras regelmatig in de gaten op tekenen van slijtage, zoals doorzakken, kuilen of losse naden. Als je merkt dat je matras zijn vorm begint te verliezen of niet meer comfortabel is, is het misschien tijd om te investeren in een nieuwe.

7. Investeer in kwaliteit

Tenslotte, investeer in een kwalitatief hoogwaardige matras van een betrouwbare fabrikant. Een goede matras gaat langer mee en biedt betere ondersteuning voor een goede nachtrust.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je de levensduur van je matras verlengen en genieten van een comfortabele en gezonde slaapomgeving. Onthoud dat een goed onderhouden matras bijdraagt aan een goede nachtrust en je algemene welzijn bevordert.

Deel via social media