Badkamer

De badkamer een grondige poetsbeurt geven doe je best in stappen zodat je niets over het hoofd ziet.

Stap 1 – Alle obstakels uit de weg. Verzamel alle losse items (schoonheidsproducten, shampoos, …) in een bakje zodat er niets meer in de weg staat. De grote obstakels (badmat, wasmand, … ) leg je best even in een andere ruimte.

Stap 2 – Het kalkprobleem aanpakken. Spray een anti-kalk schoonmaakmiddel op alle plekken waar kalk op kan zitten (badkamertegeltjes, douchekop- en slang, kranen en de wc-pot) en laat dit 30 minuten intrekken. Spoel vervolgend af met veel water en veeg na met een doekje.

Stap 3 – Zet je bad en/of douche in een sopje.

Stap 4 – Alle oppervlakken poetsen. Maak eerst alle oppervlakken leeg. Dan kan je nu makkelijk met een doekje en allesreiniger de planken en kastjes schoonmaken.

Slaapkamer

Tijd om komaf te maken met winterkledij en extra dikke dekbedden. Deze mogen naar zolder of een andere opslagplaats. Gooi de kleren die je niet meer draagt weg en maak ruimte in je kast voor lente-/zomerkleren.

Haal het dekbedovertrek van je bed, laat je matras een hele dag luchten met de ramen open, stofzuig ze en draai ze dan om, zo gaat je matras langer mee. Tenslotte leg je frisse lakens op. Zo’n heerlijk fris bed heb je nog nooit gehad.

Woonkamer

Tapijten, gordijnen en kussens nemen bergen stof op en het is belangrijk om deze regelmatig stofvrij te maken. Klop ze buiten uit, laat ze even uitwaaien en was ze vervolgens. Bij een tapijt zal dit niet altijd mogelijk zijn. Deze kan je ook grondig stofzuigen en vervolgens water en milde zeep gebruiken om de vlekken en geurtjes weg te krijgen.

Denk er ook aan om de lichtknoppen, deurklinken en randen van stopcontacten schoon te maken. Dat kan met een vochtig doekje. Let op, niet in de stopcontacten!

Keuken

Magnetron/oven: Zet een bak met 1 liter water en een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet hem 5 minuten aan op de hoogste stand. Als de 5 minuten voorbij zijn, kan je met een vochtig doekje het overgebleven vuil gemakkelijk verwijderen. Makkelijk toch?

IJskast en vriezer: Haal alles uit de ijskast en stop bederfelijke producten in een koelbox of koeltas. Zet zowel ijskast en vriezer op stand “0” of haal de stekker uit het stopcontact. Zet de deuren open zodat eventuele ijsblokken kunnen ontdooien. Haal alle lades, vakjes en plankjes eruit. Pak een emmer en vul deze met water en zeep. Neem een microvezeldoekje of spons en veeg eerst de binnenkant van de ijskast of vriezer uit, daarna de buitenkant. Opgelet, niet schuren!

Voorraadkasten: De lenteschoonmaak is ook het ideale moment om te controleren op de houdbaarheidsdatum van alle potjes, pakjes en blikjes in je kasten. Je kan ze meteen ook proper maken nu ze toch leeg zijn.

Ramen en vloeren

Nadat het volledige huis stofvrij gemaakt werd, eindigen we met alle ramen en vloeren een grondige beurt te geven. De ramen was je eerst met een spons met water en zeep. Neem vervolgens het water weg met een aftrekker en droog de ramen tenslotte met een zeemvel. Dit doe je best op een bewolkte dag om strepen te vermijden.

Daarna is het de beurt aan de vloeren. Neem een emmer met warm water en vloerreiniger en dweil de vloeren (bij parket een vochtige doek nemen en niet te veel water gebruiken).

Tip: elk soort vloer heeft een ander onderhoud nodig. Check dit op voorhand.

Op zoek naar iemand die je kan assisteren met deze taak? Vraag nu huishoudhulp aan.

Deel via social media