Nodig: goedkope witte tandpasta

Wil je je dure tandpasta niet opofferen voor huishoudelijke taken? Niet nodig! Je hoeft enkel de meest eenvoudige witte tandpasta uit de rekken te plukken, zonder gekleurde strepen, exotische toevoegingen, anti-tandsteenwerking of bijzondere smaakjes. De enige vereiste is dat er fluoride in zit. Verder heb je enkel een microvezeldoek en/of oude tandenborstel nodig.

Zilver poetsen

Zeg vaarwel tegen dof en grijs zilverwerk! Doe een beetje tandpasta op een zachte tandenborstel en wrijf zachtjes over het zilver. Spoel het af met water en blink het nog wat op met een droge doek. Et voilà: je bestek en sieraden glanzen weer mooi!

Kalkaanslag

Zijn de kranen in huis dof geworden door kalk? Dan doet een beetje tandpasta wonderen. Neem een microvezeldoek, doe er wat tandpasta op en wrijf net zo lang totdat de boel weer glanst.

Bad of douchecabine weer proper

Hard water en zeepresten kunnen vlekken achterlaten in je bad of douchecabine. Door er een doek met tandpasta bij te nemen en te gaan schrobben, haal je alle viezigheid weg. Ook de deur van een douchecabine is geen verboden terrein voor tandpasta. Breng de pasta aan en laat die even intrekken. Veeg alles schoon met een zachte doek en warm water. Herhaal dit proces totdat alles weg is.

Witte schoenen en pianotoetsen

Witte schoenen maak je schoon met tandpasta waar baking soda in zit. Laat de tandpasta een kwartier intrekken en verwijder dit met een vochtige doek.

Heb je thuis een piano staan waarvan de toetsen eerder geel dan wit ogen? Smeer de toetsen in met wat tandpasta en veeg het er vervolgens weer van af. De gele toetsen zullen opnieuw spierwit zijn.

Kringen op houten tafels

Hebben onoplettende huisgenoten geen onderzetters gebruikt en hierdoor lelijke kringen achtergelaten op je houten tafel? Maak een doek licht vochtig, doe er wat (witte!) tandpasta op en wrijf in de richting van de nerf van het hout over de vlek. Veeg de tandpasta vervolgens weg met een vochtig doekje en droog het hout af.

Let op! Zorg ervoor dat je niet te lang schrobt en ook niet naast de vlek schrobt, zodat je het hout niet beschadigt.

Watervaste stift op een whiteboard

Je hebt een whiteboard op kantoor, in de klas of thuis en je hebt er – per ongeluk – met een watervaste stift op geschreven? Geen paniek! Met witte tandpasta en een doekje is je probleem zo opgelost.

Inktvlekken in kleding

We blijven nog even in het thema van pen- en inktvlekken. Het kan lastig zijn om deze vlekken uit kleding te verwijderen. Behalve als je met tandpasta aan de slag gaat! Breng een kleine hoeveelheid aan op de vlek, laat het een tijdje drogen en was je kledingstuk de volgende dag op de gebruikelijke manier.

Strijkijzer en stijl- of krultang schoonmaken

Als de onderkant van je strijkijzer vies is en er resten op de gestreken kleding achterblijven, kan je tandpasta gebruiken. Wanneer je de eerste vlek ziet verschijnen, breng je tandpasta aan op het koude strijkijzer. Laat even intrekken en poets na met een microvezeldoek.

De mousse of haarlak die je gebruikt bij het krullen of stijlen van je haar, kan restjes op je tools achterlaten. Met tandpasta kan je die eenvoudig verwijderen. Zorg ervoor dat het apparaat uitgeschakeld en afgekoeld is. Pak er dan een zachte doek bij, doe daar wat tandpasta op en begin met schoonmaken. Is alles weg? Gebruik dan nog een doekje met water om alle restjes te verwijderen.

Vloerkleed reinigen

Wanneer je vlekken hebt op je vloerkleed, is het tijd voor een behandeling met tandpasta. Doe het op een tandenborstel en wrijf hiermee de vlek er zoveel mogelijk uit. Maak daarna wat nat met water en controleer of de vlek verdwenen is. Zo niet, herhaal dit proces dan nog een keer.

Nagellak verwijderen

Is je nagellakremover op of ben je geen fan van aceton, maar wil je die nagellakresten écht van je nagels verwijderen? Neem een oude tandenborstel, wrijf in een cirkelvormige beweging tandpasta op je nagels en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit proces totdat alle lak compleet verwijderd is.

Deel via social media