1. Verwijder voedselresten

Verwijder voedselresten en vuil van borden en bestek voordat je ze in de vaatwasser plaatst. Dat helpt ophoping van vuil en geurtjes in de machine te voorkomen.

2. Reinig de filter

De filter van je vaatwasser is een belangrijk onderdeel dat voorkomt dat voedseldeeltjes de afvoer verstoppen. Verwijder de filter regelmatig en spoel deze af onder warm water om eventuele vuildeeltjes te verwijderen. Gebruik een zachte borstel voor hardnekkig vuil.

3. Ontkalk de machine

Regelmatig ontkalken helpt de prestaties van je vaatwasser te verbeteren en verlengt de levensduur van het apparaat. Zet een intensief programma van 65° C aan (zonder afwasmiddel) en pauzeer dit na 30 minuten. Voeg een ontkalkingsmiddel toe en verspreid het over de bodem van de machine. Start het intensief programma opnieuw en laat de cyclus dit keer voltooien.

4. Optioneel: gebruik een vaatwasserreiniger

Als je vaatwasser ernstig vervuild is met vet- en kalkaanslag, kun je overwegen om een commerciële vaatwasserreiniger te gebruiken volgens de instructies op de verpakking.

5. Controleer de sproeiarmen

Controleer regelmatig de sproeiarmen van je vaatwasser op verstoppingen. Haal de sproeiarmen uit de machine en spoel de gaten uit met water. Gebruik een tandenstoker of een kleine borstel voor verstoppingen.

6. Veeg de rubbers af

Veeg regelmatig de rubberen randen van de deur van je vaatwasser af met een vochtige doek om ophoping van vuil en schimmel te voorkomen.

7. Laat de vaatwasser drogen

Laat na elke cyclus de deur van je vaatwasser een tijdje openstaan om de machine te laten drogen en om geurtjes te voorkomen.

Deel via social media