Thiara werkt sinds maart 2019 als huishoudhulp voor Home Maid in de regio Roeselare. In september 2020 kreeg ze de diagnose van borstkanker.

Hoe heeft Home Maid jou als werkgever tijdens deze periode ondersteund?

  “Mijn werkgever heeft het hart op de juiste plaats. Mijn contactpersonen belden me regelmatig, waren zeer begripvol en attent. Naast mijn klanten hebben zij mij echt door deze moeilijke periode gesleurd, aangezien ik thuis van mijn inmiddels overleden echtgenoot niet dezelfde steun kreeg.”

  Hoe verliep de terugkeer naar de werkvloer na deze periode?

   “Ik onderging radiotherapie en in de laatste week van mijn bestraling ging ik omwille van mijn moeilijke thuissituatie terug volop aan het werk. Mijn werk was voor mij een afleiding, iets waarin ik mijn toevlucht kon zoeken om niet constant geconfronteerd te worden met de realiteit.”

   Hebben je klanten hun medeleven getoond tijdens jouw ziekteperiode?

    “Zeker en vast. Mijn klanten waren zeer bezorgd om mij. Ze belden me elke dag om te vragen of ze iets voor me konden doen, stuurden me bloemen, namen me mee voor een wandeling met de hond… Ik heb zelfs klanten die me naar het ziekenhuis brachten voor mijn sessies radiotherapie. Sterker nog: één van mijn klanten is anesthesist. Hij heeft zelf mijn operatie meegemaakt en achteraf stond hij al terug aan mijn bed om te checken hoe het met me ging. Ik had het gevoel dat ik door hen op handen werd gedragen, en nu nog steeds.”

    Heeft borstkanker vandaag nog een impact op jou?

     “Vandaag de dag heeft het zeker nog een impact op mij. Ik ben sindsdien gelukkig gevrijwaard van borstkanker, maar ondervind nog pijnklachten en ben sneller moe. Elke 6 maanden laat ik me opnieuw controleren. Ik zou vrouwen van mijn leeftijd zeker aanraden om zich ook regelmatig te laten screenen, aangezien het mij ook heel plots overkwam.”

     Heeft jouw diagnose jouw kijk op het leven veranderd?

      “Tijdens mijn ziekteperiode ben ik altijd blijven gaan en heb ik hard gevochten. Ik ben wel een beetje anders gaan leven. Zo geniet ik meer van het leven en maak ik me niet meer druk om kleine dingen. Het kan tenslotte snel gedaan zijn.”

      Onderneem je zelf acties ten voordele van borstkankerpatiënten?

       “Via het ziekenhuis stelde ik me destijds kandidaat om een luisterend oor te zijn voor mensen die bang zijn en het moeilijk hebben met het hele kankerverhaal. Ik wilde ze helpen door te vertellen hoe ik het heb aangepakt. Het zou me veel voldoening gegeven hebben om deze mensen steun te bieden, maar dit werd helaas niet toegestaan door de wet van de privacy.

       Ik woon wel nog steeds de bijeenkomsten van ‘Strong Together na Borstoperatie’ bij. Dat is een lotgenotengroep voor actieve lotgenoten met borstkanker in de regio Roeselare. Eens kunnen spreken met iemand die dezelfde situatie heeft meegemaakt, biedt de mensen toch steun. Ik probeer hen te helpen waar ik kan.”

       Home Maid steunt samen met TRIXXO Pink Ribbon. Ontdek onze actie hier.

       Deel via social media